Acné

We spreken van acne als poriën met talg, bacteriën en vetzuren verstopt zijn. Deze talgophopingen veroorzaken ontstekingen in de omliggende huid: er ontstaan rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen. Acne komt vooral voor in het gezicht, op de borst en op de rug.

Hoe kan acne behandeld worden?

Er bestaat geen standaardbehandeling voor acne. Flinke ontstekingsverschijnselen vragen om een andere behandeling dan de aanwezigheid van mee-eters. De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook de leeftijd en het geslacht van de patiënt bepalen welke behandelmethode(s) of middelen het meest effectief zijn.

Samenspel van huidtherapeut, huisarts, medisch specialist en patiënt

Patiënten die veel en langdurig last hebben van acne, zijn vaak zowel bij een huisarts of medisch specialist als bij een huidtherapeut onder behandeling. De huisarts of medisch specialist kan medicijnen voorschrijven die aansluiten op de behandeling bij de huidtherapeut. De huidtherapeut kan uw huid intensief reinigen en het herstel van de huid stimuleren. Hierdoor komt de acne tot rust en verbetert de huidstructuur. Daarnaast behandelt de huidtherapeut problemen die voortkomen uit acne, zoals littekens. Een actieve bijdrage van de patiënt is een voorwaarde om iedere vorm van behandeling te doen slagen en aan zelfvertrouwen te winnen. Wilt u weten wat u kunt doen om acne te verminderen? De huidtherapeut geeft u graag advies!
Wat kan een specialist voor u doen?

De huisarts en de medisch specialist (dermatoloog) kunnen de volgende middelen voorschrijven om mogelijke oorzaken van acne aan te pakken:

 • middelen die de versterkte verhoorning van de afvoergang tegengaan; de zogenaamde keratolytica zoals benzoylperoxide, tretinoïne en adapaleen.
  middelen die de groei van bacteriën tegengaan; antibacteriële middelen zoals benzoylperoxide en antibiotica (lokaal- of systemisch).
  middelen die de ontsteking remmen; ontstekingsremmers zoals antibiotica.
  middelen die de talgvorming verminderen, zoals de pil en isotretinoïne (Roaccutane®).

Wat kan de huidtherapeut voor u doen?

Acnetherapie bij de huidtherapeut kan onder meer bestaan uit:

 • manuele reiniging van de huid.
 • dieptereiniging van de huid met behulp van medische/chemische peelings.
 • rood/blauw lichttherapie.
 • licht- en lasertherapie.
 • camouflagetherapie.
 • littekentherapie.
 • adviezen met betrekking tot het zelf verzorgen van de huid en eventuele littekens.

Dieptereiniging van de huid

Acne ontstaat onder andere doordat dode huidcellen de ingang van huidporiën vernauwen of blokkeren. Hierdoor hoopt de talg zich in de poriën op, samen met bacteriën en vetzuren. Als een porie scheurt, ontstaat er een ontsteking in de omliggende huid en verschijnt er een puistje. Met behulp van peelings verwijdert de huidtherapeut de dode en losse huidcellen zodat de poriën weer vrij zijn om de talg af te voeren. Als de huid regelmatig gepeeld wordt, zullen mee-eters of comedonen – zoals de talgophopingen genoemd worden – minder snel ontstaan. Bovendien wordt de huidvernieuwing door het afvoeren van dode huidcellen gestimuleerd.

De huidtherapeut kan kiezen uit verschillende soorten peelings:

mechanische peeling: scrubben of microdermabrasie.
medische of chemische peeling: op basis van glycolzuur, fruitzuur, trichloonazijnzuur, Jessner of acetylsalicylzuur. Door de bestanddelen in deze peelings lost de bovenste huidlaag op en komen nieuwe huidcellen aan de oppervlakte waardoor de huidstructuur verbetert.

Rood/blauw lichttherapie

Bij de rood/blauw lichttherapie maakt de huidtherapeut gebruik van LED-licht dat een specifieke intensiteit en kleur heeft. Iedere kleur heeft een eigen golflengte met een uniek effect op de verschillende lagen van de huid. Lichttherapie stimuleert de doorbloeding van de huid en de spieren, ondersteunt de cellen die collageen en elastine aanmaken en werkt kalmerend en ontstekingsremmend. Er komt geen ultraviolet of infrarood licht vrij, daarom is deze lichttherapie niet schadelijk voor de huid. Na een aantal behandelingen is de acne verminderd, ziet de huid er egaler en jonger uit en voelt hij zachter aan.

Lasertherapie

Met behulp van radiogolven worden minuscule gaatjes in de onderliggende huidlaag gemaakt. Hierdoor wordt de aanmaak van nieuwe huidcellen en collageen van binnenuit gestimuleerd. Deze zorgen voor een meer egale huidstructuur. Met een laserbehandeling kunnen ook acnelittekens verminderd en/of verzacht worden.

Acnelittekens

De huidtherapeut kan de problemen behandelen die voortkomen uit littekenweefsel, denk aan hypertrofie (collageenophoping), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding en bewegingsbeperking.

Behandelingen

Fractional Laser

Fractional Laser

Fractional Laser

Wratten

Vrijwel iedereen weet wat wratten zijn. Deze ruw aanvoelende knobbeltjes komen vooral op de handen en onder de voetzolen voor, maar ook elders op het lichaam bij zowel kinderen als volwassenen. Ook ouderdomsvlekken en fibromen zijn veel voorkomende huidontsieringen. Cryotherapie is een behandeling die werkt door middel van bevriezing van weefsels met als doel om diverse huidaandoeningen te behandelen. Medikos biedt met de unieke Cryotherapie de nieuwste supersnelle behandeling op dit gebied aan. Door middel van bevriezing maakt deze effectieve behandeling resoluut korte metten met onder meer wratten, fibromen, pigmentvlekken en ouderdomsvlekken!

Cryotherapie

Ondanks dat wratten, fibromen en ouderdomsvlekken veelal onschuldige verschijnselen zijn, zijn ze desalniettemin voor de betreffende persoon zeer hinderlijke en met name ontsierende fenomenen. Deze vragen dan ook om een effectieve aanpak! Een behandeling met de revolutionair nieuwe Cryotherapie is in grote lijnen gelijk aan bevriezing met vloeibare stikstof. De vrijwel pijnloze en zeer effectieve behandeling biedt echter een aantal essentiële voordelen ten opzichte van de op de markt reeds langer bestaande technieken.

Cryotherapie: gemakkelijk en doeltreffend fibromen, wratten en ouderdomsvlekken verwijderen
Cryotherapie maakt het mogelijk om gemakkelijk en doeltreffend onder meer fibromen, wratten, ouderdomsvlekken en alle verdere goedaardige huidletsels te verwijderen met behulp van direct inzetbare vrieskracht. Dit alles, tot op de millimeter nauwkeurig dankzij het penvormige behandelapparaat met nauwkeurig te doseren gebruiksopening! Zo worden ongemakken voor de patiënt voorkomen. Met Cryotherapie volstaat veelal 1 behandeling, terwijl men bij de conventionele methodes altijd meerdere malen dient terug te komen.

Behandelingen

Fractional Laser

Fractional Laser

Fractional Laser

Laserontharing

Ongewenste haargroei in het dagelijks leven is voor veel mensen een groot probleem. Door scheren, epileren, plukken of behandeling met hormoonpreparaten wordt getracht haargroei tegen te gaan. Met laserontharing is het nu mogelijk om haargroei te reduceren, zonder de vaak pijnlijke neveneffecten die de traditionele haarverwijderingsmethoden met zich meebrengen. Medikos heeft duidelijk gekozen voor de MedArt diodelaser. De MedArt diodelaser is door klinische studies aangewezen als meest effectieve ontharingslaser. De behandelingen worden uitgevoerd door ervaren huidtherapeuten lid van de Nederlandse Vereniging Huidtherapie(NVH).

Wat kunt u met behulp van laserontharing bereiken?

Op de behandelde plekken wordt ongewenste haargroei tot 95% verminderd. De eventuele resterende haren kunnen dunner en lichter van kleur zijn.

Welke lichaamsdelen kunnen we behandelen?

Vrijwel alle lichaamsdelen zoals bijvoorbeeld het gezicht, bikinilijn, benen, armen, oksels en rug kunnen met laserlicht worden behandeld.

Doet het pijn?
In de meeste gevallen wordt tijdens de behandeling een warm prikkelend gevoel geconstateerd. Na afloop van de laserontharing behandeling kan een lichtrode uitslag (erytheem) zichtbaar zijn, die snel weer verdwijnt.

Hoeveel behandelingen heeft u nodig?
De groeicyclus van het haar bestaat uit verschillende fases: de groeifase, de regressieve fase en de rustfase. Voor een optimaal resultaat moet uw haar in de groeifase met laserlicht worden behandeld. Gemiddeld heeft men 6 tot 8 laserbehandelingen nodig met 5 weken tussen elke laserbehandeling. Sommige personen zijn in verband met hun haartype of haarkleur minder geschikt voor een laser-ontharingskuur. Mensen met een lichte huidskleur en donker haar zijn het meest geschikt voor deze behandeling. Bij mensen met wit en lichtblond haar boeken we de minst succesvolle resultaten.
De huidtherapeute zal dit in een vrijblijvend en gratis intakegesprek met u doornemen.

Wat te doen voor en na de behandeling?
Vanaf vier à vijf weken voor het begin van de laserontharing behandeling zijn epileren, plukken of andere ontharingsbehandelingen af te raden. Het laserlicht wordt namelijk geabsorbeerd in het pigment in de haren. Als er kort voor de laserbehandeling geëpileerd of geharst is missen we de haren onderhuids die het laserlicht dan niet kunnen absorberen. Op de dag van de behandeling dient men zich van te voren te scheren.

Verder is het niet aan te bevelen om vanaf twee weken voor de behandeling in de zon te gaan liggen. Laserstralen worden door zongebruinde huid aangetrokken en kunnen dan niet effectief hun werk doen. Verder adviseert Medikos na de behandeling gedurende 5 weken niet actief te zonnebaden. Met gebruik van een sunblock is dit wel mogelijk.

Hoe verloopt de behandeling

De laser straalt een hoog geconcentreerde lichtstraal op de huid. Het pigment(melanine) in de haren absorbeert het laserlicht. Dit laserlicht wordt omgezet in warmte. Deze warmte vernietigd de haarwortels.Tijdens de laserbehandeling koelen we de huid met een speciaal gekoelde laserkop. Dit voorkomt het rood worden van de huid en voelt prettig aan tijdens de laserbehandeling. Na ongeveer 1 tot 2 weken na de laserbehandeling gaan de haren loszitten en vallen uit.

Behandelingen

Fractional Laser

Fractional Laser

Fractional Laser